Hagyományőrző csoport

Hagyományőrző együttesünk, mely a többi között a legsikeresebbnek mondható. Ezen csoport az elmúlt 70 év folyamán alakult professzionális szintű amatőr hagyományőrző csoporttá, de sikereit és repertoárját tekintve munkájának legmeghatározóbb időszakát az elmúlt 30 év foglalatossága, kitartó, igényes szakmai múltja adta. A csoport megközelítőleg 60 tagot számlál, mely táncosok között gyermek, ifjúsági, felnőtt táncosok és az idősebbek generációi dolgoznak együtt.

Műsorszámaik között Bag falu régmúlt szokásait, táncait, hagyományait mutatják be, vagy éppen táncolják el színpadi produkció keretében. Megtalálhatóak az évszakokhoz fűződő szokásaik, hagyományaik színpadi feldolgozása (fonó, Szentcsalád-járás, betlehemezés, farsangi ünnepek, Virágvasárnaptól Pünkösdig, aratási szokások, szüreti hagyományok), valamint az emberi élet fontosabb „állomásaihoz” fűződő rítusok, ünnepi- és táncalkalmak (a falubeliekkel együtt töltött vasárnapi délutánok, a bagi lakodalom teljes feldolgozása, Katonasorozás).

Bag falujához tartozó táncok bemutatását többnyire Hagyományőrző csoportunk gyakorolja, bár egy-egy bagi koreográfia a többi csoportjaink műsorpalettájában is szerepel. A helyi táncrendben a karikázót, mint lánytáncot, a férfiak verbunkját, az egyezős lassú csárdást és csárdást, a bukóst és a vonulós mars tételeket táncoljuk.

Több régi szokást még a mai napig is őriznek az együttes tagjai, melyeket az archaikus hagyományokhoz híven viseletben és az eredeti kellékekkel éltetik tovább (húsvéti locsolkodás, Májusfa-állítás, Szüreti szokások, Betlehemezés, Disznótor).

A hagyományőrző csoportunk sikerpalettáját számos Néptáncantológián való szereplésük, a többszöri Duna-menti Folklórfesztiválon kapott elismeréseik, a nívó-díjak, az országos versenyeken, minősítőkön elért eredményeik színesítik és képezik. 2012-ben 8. alkalommal érdemelte ki a "Kiválóan minősült" címet a Hagyományőrző Együttesek Minősítő Versenyén.  Eddigi díjait és sikereit tekintve e csoportnak elsődleges és legnehezebb feladata a minőség, igényesség és hitelesség megőrzése, mely összességében páratlan az országban. A csoport állandó résztvevője az Országos Táncháztalálkozónak, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség rendezvényeinek, a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválnak.

A csoport a próbáit minden csütörtökön, 19 és 21 óra között tartja a bagi Dózsa György Művelődési Ház nagytermében.

A csoport munkáját ifj. Rónai Lajos, A Népművészet Ifjú Mestere, Aranysarkanytús, Fülöp Ferenc díjas táncos irányítja.