Muharay-továbbképzés Szombathelyen

2016.02.29 13:38

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 2016. február 19-22. között rendezte meg a Hagyományőrzők országos továbbképzését. A három napos programnak, a Nyugat királynőjének is becézett, Vas megye székhelye, Szombathely adott helyet. Együttesünkből tizenegyen, nagy várakozással és kíváncsisággal indultunk neki a hosszú útnak.

Először Gencsapátiba érkeztünk, ahol Varga Albin a Művelődési Ház igazgatója, majd Bodorkós Ferenc polgármester úr köszöntötte a résztvevőket. A község helyi értékeinek bemutatása után, Tanai Erzsébet népdalénekes kápráztatott el bennünket a helyi népdalokkal. Vacsorát követően az Ispiláng Táncegyüttes műsorát láthattuk, majd az estét egy közös táncház zárta, ahol a bagi táncok rejtelemeibe is bevezettük az ottaniakat.

Szombat délelőtt kezdetét vette a szakmai program, ahol a Muravidék néptánc- és népzene kultúráját ismerhettük meg. Az elméleti órákat egy kevés gyakorlat színesítette, melyben közreműködött Gerlecz László, Toplak Alenka és Toplak Rudi. Ezt követően Őrvidék néptánc és népzenei tradíciójába pillanthattunk be Zsótéri Írisz, a Burgenlandi Magyar kulturális Egyesület elnökének előadása során. A térség egykori népzenéjét pedig Földesi János archív felvételeken mutatta be a résztvevőknek.

Ebéd után, már mindenki lelkesen várta a gyakorlati órát, ahol Vas megye táncait sajátíthattuk el. Először Gerlecz László, Gerlecz Edit majd Spiegel Zoltán és Spiegel-Szabó Viktória vezetésével, ugrós és friss táncok kerültek a repertoárba. A talpalávalót eközben, az 1984-ben Szombathelyen alakult, Boglya Zenekar szolgáltatta. A délutáni program egy nagyszerű népzenész, népzenekutató ifj. Horváth Károly műsorával végződött.

Az esti mulatság a szentpéterfalvi Koprive tamburazenekar koncertjével indult. A bandáról tudni lehet, hogy saját szerzeményeik és a helyi dalok mellett, nyugat-magyarországi és horvátországi zenéket is játszanak. A népi dallamok újabb stílusokkal való keveredése pedig egy igazán különleges hangzásvilágot kölcsönöz muzsikájuknak. A vidám, pörgős zene hallatán, pedig hamar táncra perdültünk. Kezdetét vette az éjszakába nyúló táncház, ahol mindenki lelkesen próbálta elsajátítani a horvát tánclépések fortélyait.

Az utolsó nap sem maradtunk élmények nélkül, hiszen kora délelőtt Burgenlandba indultunk Zsótér Írisz vezetésével. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület szakmai munkáját különböző helyszíneken csodálhattuk meg. Először az Alsóőri Otthon Egyesülethez érkeztünk, ahol az elnök, Szabó Ernő büszkén mutatta meg a hosszú évtizedek alatt szerzett és gondosan dédelgetett gyűjteményét. Találtunk itt mindenfélét, a krumplinyomótól kezdve egészen a harisnyakötőig. Ámulattal hallgattuk egyes tárgyak életútját, amit Ernő bácsi saját, humoros történetei még izgalmasabbá varázsoltak. Ezt követően ismét buszra szálltunk, majd Felsőőrön keresztül Őriszigetbe mentünk. Megnéztük a különleges festményekkel díszített Katolikus templomot, ahol havonta egyszer tartanak miséket német nyelven. Később Dr. Somogyi László tartott előadást, a burgenlandi magyarsággal kapcsolatos kutatásaiból. Búcsúzóként pedig a Csörge zenekar rövid népzenei koncertjét hallgattuk meg.

A hosszú hétvégéről nagyszerű élményekkel, új barátokkal gazdagodva tértünk haza. Láthattuk, hogy a helyiek igazán szívügyüknek tekintik a magyar hagyományok ápolását, és igyekeznek saját értékeiket minél hűebben megőrizni az utókor számára.

Köszönjük a szervezést és a szíves vendéglátást!

Szabó Ildikó

Vissza